passief-huis-designer
onderzoek
energieneutraal
ecologisch
nieuwbouw
renovatie
passiefhuizen
C2C
stroballenhuis
energieplushuizen

duurzame architect, energieneutraal, passief bouwen, ecologisch bouwen, C2C, energieplushuis, duurzaam bouwen, cradle to cradle, co2 neutraal bouwen, renovatie, verbouwing, stroballenhuisen, strohuisen, nieuwbouw, energie leverend huis,

bio-ecologisch
autarkisch

passiefhuis freiburg (D)

het passiefhuis van mijn broer, staat in een nieuwbouwwijk van freiburg i. br. (duitsland) en bied een fantastisch uitzicht op het begin van het zwaartewoud.
op de perceelgrenzen (6.50 x 29.50 m) van deze rijtjeshuizen mocht een grondvlakte van 6.50 x 11.00 m worden bebouwd. het aantal verdiepingen, de nok en goothoogte en het zadeldak was een vereiste vanuit het bestemmingsplan.
het huis is door massieve bouwmuren van kalkzandsteen van zijn buren gescheiden. bij de voor-en achtergevel zijn houten prefab gevel-elementen toegepast.
de draaiende raamelementen zijn van eikenhout, terwijl alle niet te openen raamelementen zonder zichtbare kozijnen uitgevoerd zijn.
qua indeling van het huis is er op de begane grond vanuit de hal rechts toegang tot een studeerkamer en de keldertrap. rechtdoor, bevindt zich de eetkamer met open keuken. de bijna volledig beglaasde zuidgevel ervaart een versterking van zijn hoogte door de twee verdiepingen hoge vide bij de eettafel. op de 1e verdieping bevindt zich de woon- een kinderkamer en een toilet. de woonkamer heeft via een aantal vides een visuele connectie met de begane grond als met de tweede verdieping. op de derde verdieping is een tweede kinderkamer, de slapkamer met een inloopkast en de badkamer.
op de tuinzijde is in het dak een 6.20m lang dakraam/strook verwerkt. daaronder ligt de ontsluitende trap voor alle verdiepingen.
een “Passivhauskompaktgerät” (warmtepomp, balansventilatie met WTW en een buffervat van 200l) zorgt voor de ruimteverwarming, het warm tapwater en de ventilatie (luchtverversing) van het huis. de ruimteverwarming wordt voor ca.
1/3 door het verwarmen van de verse lucht aanvoer en voor ca. 2/3 door een LT-systeem (vloer en wandverwarming) bereikt. de warmtepomp, die ook het warm tapwater bereidt, zit aangesloten op een 61 meter lange verticale aardsonde die in de zomermaanden het huis kan koelen.
verder is drievoudige beglazing en een buiten liggende zonwering toegepast. het dak (en alle leidingen naar de kelder toe) zijn al voorbereid voor een montage van een PC en zonneboiler-systeem.
de energievraag voor ruimteverwarming en koeling is 9 kWh/m2 gebruiksoppervlak per jaar.

woonkamer passiefhuis freiburg

> volgende project <1 2 3 4 5